– En seier i Fjordsøksmålet kan redde vannressurser i hele EU!
Norge tillater fortsatt gruvedumping i fjorder, stikk i strid med EUs vanndirektiv og miljømål. Det er på tide at vi tar vår rolle som miljønasjon på alvor.
I oktober publiserte Det europeiske miljøbyrået (EEA) en tilstandsrapport om Europas vannressurser, som fastslår at Europa ikke er i rute om å nå målene i EUs vanndirektiv om bedre vannmiljø. Innsjøer, elver, kystvann og grunnvann i Europa opplever et enormt press og trues av forurensning, arealendringer, klimaendringer og overforbruk av ferskvann. For å sikre at befolkningen og naturen i fremtiden har nok vannforekomster med god tilstand, må vannforvaltningen bli bedre.
To av de overordnede utfordringene som rapporten fremhever, handler om å beskytte vannets økosystemer og å oppnå null forurensning. Her har Norge fortsatt en lang vei å gå for å sikre en forsvarlig vannforvaltning.
– Norge er kun ett av to land i verden som tillater gruvedumping i fjorder, og dermed tillater svært forurensende prosjekter som truer artsmangfoldet i fjordene. Regjeringen skryter ofte av Norge som en stolt hav- og miljønasjon, men da er det virkelig på tide at vi slutter å bruke våre egne fjorder som avfallsplass, sier Gytis Blaževičius, leder i Natur og Ungdom.
Vanndirektivet forbyr forurensning av vannressurser
EUs vanndirektiv er sentralt i Fjordsøksmålet, der Naturvernforbundet og Natur og Ungdom har gått til sak mot staten for å hindre dumping av opptil 170 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden.
Direktivet sier at det er forbudt å forurense vannressurser som fjorder, vann og elver. Hvis det likevel skal tillates, stilles det strenge krav. Aktiviteten må være av overordnet samfunnsinteresse, eller overriding public interest, som det står i vanndirektivets artikkel 4. Sentralt i statens begrunnelse for å tillate gruvedumping er de fremtidige inntektene som gruvevirksomheten vil skape. Staten mener at dette samsvarer med vanndirektivets krav til overordnede samfunnshensyn. Miljøorganisasjonene mener derimot at verken hensynet til privat fortjeneste, skatteinntekter eller arbeidstageres inntekter faller inn under vanndirektivets krav.
Denne høsten har saken vært til behandling i EFTA-domstolen, der tolkningen av denne artikkelen i vanndirektivet ligger til grunn. Domstolen vil komme med en rådgivende uttalelse som vil bli tillagt stor vekt når saken kommer til behandling i lagmannsretten til neste år. Miljøorganisasjonene har allerede fått støtte fra EFTAs overvåkningsorgan (ESA) og EU-kommisjonen.
Vannressursenes rettsvern må styrkes
Rapporten fra Det europeiske miljøbyrået er enda et bevis på at dagens vannforvaltning ikke er tilstrekkelig god nok for å ta vare på vannforekomstene vi har i Norge og resten av Europa. Vann er livsnødvendig, for både oss og naturen. Likevel blir miljøskadelige næringer som gir kortsiktig profitt, prioritert over godt vannmiljø.
Med en seier i Fjordsøksmålet, håper miljøorganisasjonene at natur og vannressurser vil få et sterkere rettsvern, og at dette også vil kunne føre til positive ringvirkninger for andre europeiske vannforekomster.
– Denne saken handler ikke bare om Førdefjorden, dette handler om å hindre forurensning av fjorder, vann og elver, i Norge og resten av Europa. Hvis EFTA-domstolen støtter vårt syn, slik både ESA og EU-kommisjonen gjør, betyr det at livsviktige vannressurser kan reddes i hele EU-området, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.