Gruvedrift i gang ved Førdefjorden: Vi lover fortsatt kamp

Gruveselskapet Nordic Mining melder at gruveanlegget med sjødeponi for gruveavfall i Førdefjorden er startet opp. En av landets mest omtale miljøsaker går nå over i en ny fase, og miljøorganisasjonene har en klar melding gruveselskapet og staten: – Kampen er ikke over!

– Dette er en sorgens dag. Vi vet at gruvedumpingen vil drepe alt liv i deponiområdet og forurense en av landets rikeste og reneste fjorder. Har vi virkelig råd til å ødelegge natur på denne måten? sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

Nordic Mining-sjef Ivar S. Fossum gikk i går ut i Finansavisen og fortalte at oppstarten av gruveanlegget er i gang. Miljøorganisasjonene poengterer nå selskapet tar en stor risiko ved å starte før Fjordsøksmålet, der de har saksøkt staten for tillatelsen til gruvedumping i Førdefjorden, er ferdig behandlet i retten.

– Denne saken er ikke avgjort. Vi har god tro på at vi vinner Fjordsøksmålet i retten. Da må staten trekke tillatelsen tilbake, og dumpingen må stoppe øyeblikkelig. Nordic Mining tar en stor risiko når de nå starter produksjonen, sier Gulowsen.

Førdefjordsaken er en av norgeshistoriens mest langvarige og største miljøkonflikter. I over femten år har naturvernere kjempet for å hindre gruvedumping ned på havbunnen utenfor Engebøfjellet. Dette området fikk høyeste score for biologisk mangfold i en undersøkelse som Havforskningsinstituttet publiserte i 2023. Det er funnet koraller og rødlistearter som blålange og bambuskoral i og ved deponiområdet.

Staten har gitt Nordic Mining tillatelse til å dumpe opptil 170 millioner tonn med gruveavfall i dette området. Avfallet består av finmalte partikler, kjemikalier, mikroplast og flere miljøgifter. Det er ingen tvil om at utslippet vil forurense fjorden. I utslippstillatelsen står det at vannkvaliteten i fjorden vil gå fra «god» til «dårlig». Det er også på det på det rene at alt liv i deponiområdet vil bli utryddet, og havforskere har advart mot at partikler kan spre seg og skade fisk og annet liv også utenfor deponiet.

– Det er helt uforståelig at staten med åpne øyne tillater forurensning av en av de mest artsrike og intakte fjordene våre, sier Sigrid Hoddevik Losnegård, nestleder i Natur og Ungdom.

– I konsesjonen til Nordic Mining er det en rekke krav, blant annet om å hindre spredning av gruveslam i fjorden. Hvis noen av dem brytes, må det medføre stans i produksjonen. Vi kommer til å følge svært nøye med, sier Losnegård

Nordic Mining skal utvinne granat og rutil fra åpent dagbrudd i Engebøfjellet. Selv om produksjonen har startet, er anlegget foreløpig ikke i full produksjon. Selskapet melder at det etter planen skal skje i løpet av 2025. Driftstiden er i første omgang satt til 39 år.

I 2022 saksøkte Naturvernforbundet og Natur og Ungdom staten for tillatelsen til gruvedumping. Saken er anket til Borgarting lagmannsrett, og før den kommer til behandling der skal EFTA-domstolen ta stilling til stridsspørsmålet i saken. Den 16. oktober var det høring i EFTA-domstolens lokaler i Luxembourg. Der fikk miljøorganisasjonene tydelig støtte fra EU-kommisjonen og EFTAs overvåkningsorgan (ESA).

– Denne saken kan vi vinne. Etter høringen i EFTA-domstolen har vi blitt enda mer optimistiske. Vi har et godt håp om at EFTA-domstolen vil støtte vårt syn, og da blir sjansen til å vinne gjennom når saken kommer til lagmannsretten mye bedre, sier Losnegård.

Det er forbudt å forurense en vannressurs som Førdefjorden, og hvis det skal tillates, må tiltaket ha en overordnet interesse for samfunnet, ifølge EUs vannrammedirektiv. Da tillatelsen ble gitt, var statens begrunnelse at gruvedriften vil gi inntekter til eiere og ansatte, samt skatteinntekter til staten.

EU-kommisjonens jurist Lorna Armati har kom i oktober med en tolkning som ligger svært nær miljøorganisasjonenes under høringen i EFTA-domstolen.

– It can’t be a case of money talks (…) Profitability is not an issue for overriding public interest, sa hun i sitt innlegg.

– Her er den norske staten på kollisjonskurs med den gjengse tolkningen av denne viktige miljøloven, konstaterte Naturvernforbundets leder rett etter behandlingen.

EFTA-domstolen kommer trolig med sin «dom» på nyåret. Det blir en rådgivende uttalelse som vil måtte bli tillagt stor vekt når Fjordsøksmålet kommer til behandling i lagmannsretten.